Alanya

Alanyas borg
Alanyas borg ligger 250 meter över havet. En promenad upp dit är väl värt besväret. Längs den fem kilometer långa vägen ligger flera små kafe’er och restauranger så man kan ta en paus om man så önskar.  Väl uppe belönas besökaren med en av stadens bästa utsikter och vill man se en vacker solnedgång är detta stället att vara på. Borgen är mycket gammal och tros ha byggts mellan år 1226 och 1232. Borgen har ungefär 7 kilometer mur runt sig och hela 150 stycken vakttorn. Dessa torn gjorde det nästan omöjligt för inkräktare att anfalla staden utan att bli upptäckta.

Röda tornet, Kizil Kule
Detta åttkantiga torn med en höjd av 33 m, byggdes 1226 på Sultan Keykubats order för att försvara hamnen och torrdockorna. Tornet är 5 våningar högt och man kan gå upp till toppen, varifrån man får en fin utsikt över Alanya. Om man tycker det är roligt kan man räkna trappstegen, de ska vara 85 stycken. På bottenvåningen finns det ett etnografiskt museum med historiska föremål från trakten.

Badbåt från Alanya

Dessa båtar avgår från hamnen och kan både bokas i förväg och på plats. Under en dagstur med badbåt brukar lunch och alkoholfria drycker ingå. På båten finns ett soldäck där man kan ligga och sola, men tröttnar man eller vill skydda sig från den starka solen går det även att sitta i skuggan under tak. När båten lämnar hamnen har man en otrolig översikt över Alanya. Med bergen i bakgrunden och det turkos vattnet nedanför kan man nästan tro att man hamnat mitt i ett vykort. Väl ute till havs stannar båten vid ett flertal vackra badvikar så att man kan hoppa i och svalka sig i det kristallklara vattnet. Har man tur kanske man även får se en sköldpadda eller en delfin.

Alanya Aquapark
Det här är ett härligt ställe för hela familjen. Här finns flera vattenrutschkanor och bassänger i olika storlekar. Om man vill ha lite mer action finns det större, längre rutschbanor, men även lite kortare varianter för de yngre besökarna. Är man riktigt modig ska man pröva på deras fritt fall, det går hemskt fort och är inte direkt för de räddhågade. Men man kan också ligga under ett parasoll och vila eller passa på att bättra på solbrännan. Andra aktiviteter inkluderar vattenrafting och bungyjumping. Det finns några mindre restauranger och kafe’er inom området med både mat och glass. Med andra ord kan man lätt tillbringa en hel dag här.

Hamam
Man brukar rekommendera att gå till en Hamam den första dagen på semestern. Detta är det turkiska badet, och man blir grundligt rengjord. Det finns olika Hamam i Alanya, och män och kvinnor har sina egna tider. Man kan betala för ett helt paket, vilket är det bästa. Först blir man helt renskrubbad, alla delar av kroppen får en rejäl genomgång så alla döda hudceller försvinner. Sedan är det skönt med ett bastubad och en massage av personalen. Man menar att allt detta lägger grunden för en bra solbränna, vilket är anledningen till att man bör gå hit första dagen. Det är också bra att inte gå direkt ut i solen utan vänta en dag, eftersom huden blir lite känslig.

Forsränning
Om man känner sig modig kan forsränning vara ett alternativ. Man kan utgå från olika ställen runt Alanya, till exempel i Köprülü Kanyons nationalpark. Man kan boka en utflykt som också brukar inkludera lunch. Vanligtvis är man mellan 10-12 personer i en flotte, tillsammans med mycket erfaren guider. Man behöver inte kunna simma eftersom alla har hjälm och flytväst på sig. Faktum är att hela familjen kan ha kul här. Det tar cirka två timmar att ta sig ner för forsen, och man får en riktig adrenalinkick.

Dim Cay Valley
Dim Cay är en floddal som ligger mindre än en halvtimmes bilresa från Alanya. Detta natursköna område är ett populärt utlfyktsmål för familjer och semesterfirare. Avnjut ett gott mål mat ombord på en av de flytande plattformar som finns på restaurangerna längs floden. Man kan beskåda vattenfall och forellodlingar längs floden och under sommarsäsongen går det också att bada.

Båttur på Manavgatfloden
Att ta en båttur på Manavgatfloden kan vara en skön upplevelse och något riktigt annorlunda. Man glider fram i sakta mak, i takt med vattnets rörelse. Längs stränderna kan man njuta av det vackra landskapet. Om man vill kan man sedan bada i floden, men vattnet är ganska kallt och många väljer att vänta tills de kommer till havet som faktiskt inte ligger långt därifrån. Vid flodmynningen kan man äta en god lunch och vila lite innan man sedan vänder tillbaka. Detta är en trevlig utflykt som man man gärna varvar med det lite mer hektiska nöjeslivet inne i Alanya.

Jeppsafari

En härligt fartfylld dag i vackra omgivningar. Färden går i öppen jeep ”off road” längs grusvägarna i Taurusbergen. Vägarna är krokiga med smala vägar genom täta pinjeskogar. Den enda trafiken du kommer att märka av på dessa hemliga vägar är får och lokalinvånare. Sedan ett stopp för lunch och en simtur i Dimcayi-floden.

Pamukkale
Gör en två dagars bussutflykt till Pamukkale, eller bomullsfästningen som det också kallas. Cirka 35 mil från Alanya. Här strömmar det kalkrikt vatten upp från jorden och med tiden har det bildats stora terasser som är fyllda med vatten. Helt fantastiskt och ett måste när man är i Alanya. Sedan 1990 är det klassat som ett naturreservat, och det finns också på listan av UNESCO världsarv tillsammans med den närliggande antika staden Hierapolis. Tack vare det stora antal besökare har Pamukkale blivit lite skadat. Därför kan man inte längre bada i bassängerna, men det finns bra termalbad i närheten. Vattnet har länge ansetts som helande för olika hudsjukdomar.