Alanya

Alanya är vackert beläget vid nedkanten av Taurusbergen i sydvästra Turkiet. Staden som ligger i provinsen Antalya, cirka 140 km ifrån staden Antalya, är placerat vid Medelhavet och dess vackra stränder.

Alanya är populärt bland turister och lockar på sommaren soldyrkare från bland annat Skandinavien, Tyskland, Ryssland och Nederländerna. Invånarantalet i staden är vanligtvis cirka 175 000 personer, men utökas till ungefär 350 000 under turistsäsongen. Flygresan till Alanya är endast 3-4 timmar, vilket är väl värt för ett besök i den soliga staden. Alanya har Medelhavsklimat, vilket innebär varma somrar med mycket sol och regniga, milda vintrar. Under högsommaren som infaller i juli och augusti kan temperaturen komma upp i hela 45 grader och ha högluftfuktighet.

I Alanya är turkiska modersmålet men på många ställen pratas engelska och på flera restauranger finns menyer översatta till flera olika språk. Det största minoritetsspråket som talas i Turkiet är kurdiska. Landets största religion är islam och är den som utövas mest.

Förutom de långa sandstränderna, vilka en del är hela två kilometer långa, så erbjuder staden både nöje och shopping. Det finns även en sevärd fästning från medeltiden som kan stoltsera med 150 torn och en ringmur som mäter sju kilometer i omkrets.

Staden som erbjuder Turkiets bästa nattliv har många restauranger, caféer och nattklubbar att välja mellan. Det turkiska köket är smakrikt och rekommenderas starkt. En utsökt måltid går att hitta till exempel på någon av de många smågator och gränder som staden är uppbyggd av eller nedanför den mäktiga borgen.