Alanya

Mat

I Alanya kan man besöka turkiska-marknader ”bazar” på flera platser och olika dagar i veckan,  och där kan man handla färsk frukt och grönsaker mm.

Turkiet har en fantastik mat och det sägs att Turkiet har det tredje bästa köket i världen. Det är ett måste att besöka några av Alanyas många restauranger, caféer och andra matställen där du kan prova det turkiska köket och alla dess specialiteter.

I Alanya hittar ni restauranger överallt. Att hitta en bra restaurang  är inte svårt De flesta restauranger serverar mycket bra och god mat, priserna varierar beroende på i vilket område ni besöker.

I området nära lägenheterna ligger finns det många olika restauranger att välja på som serverar turkiskmat, lokala restauranger och snabbmat (Burgerking, kebab). Det går att beställa hemkörning (utan extra kostnad) av mat till  lägenheterna från många av restaurangerna i området.

I Alanya centrum längsmed hela huvudgatan (Ataturk-gatan) finns det mängder av restauranger att välja mellan. Även nere vid marinan där de flesta nattklubbar ligger finns många bra restauranger.

Den goda maten som serveras

En måltid inleds ofta med de typiska ”meze”, smårätter. Till maten serveras ofta pide som är ett slags flata bröd. De vanligaste maträtterna består av lamm, grillat kött eller fisk. Man kryddar gärna och mycket, och de vanligaste kryddorna är chili, spiskummin och färska örter. Man använder sig gärna av fetaost och yoghurt i det turkiska köket.

Några av de mest kända maträtterna i Turkiet är köfte (turkiska köttbullar) och kebab som finns i mängder av varianter. Kebaben i Turkiet kan bestå av strimlat kött av oxe, lamm eller kyckling och man kan få den serverad på en mängd olika sätt och med en mängd olika tillbehör. Döner kebab är den som mest liknar den kebab du kan få i Sverige.  Malt kött med en ganska stark kryddning är adana Kebab. Grillas på spett och tomat eller paprika serveras till. Vill du ha stora bitar av lamm-, ox- eller kycklingkött på spett tillsammans med paprika och ibland även tomat, så ska du ha shish kebab.

Baklava är en välkänd efterrätt i Turkiet. Det är filodeg fylld med nötter, honung, socker, kryddor och rosenolja.

I Turkiet dricker man gärna vatten till maten. Det dricks även en hel del lokalt producerat öl av olika sorter och även viner. Turkarna dricker också raki, ett anisbrännvin som påminner om den grekiska varianten ouzo.

Turkiskt kaffe liknar inte det kaffe som vi har hemma i Sverige, det är tjockare och dricks med kaffesumpen kvar i botten. Till sitt kaffe får man ett glas vatten bredvid. När det gäller te i Turkiet så är det två sorter som gäller, vanligt te och äppelte.