Alanya

Om Alanya

Alanya är vackert beläget vid nedkanten av Taurusbergen i sydvästra Turkiet. Staden som ligger i provinsen Antalya, cirka 140 km ifrån staden Antalya, är placerat vid Medelhavet och dess vackra stränder.

Alanya är populärt bland turister och lockar på sommaren soldyrkare från bland annat Skandinavien, Tyskland, Ryssland och Nederländerna. Invånarantalet i staden är vanligtvis cirka 175 000 personer, men utökas till ungefär 350 000 under turistsäsongen. Flygresan till Alanya är endast 3-4 timmar, vilket är väl värt för ett besök i den soliga staden. Alanya har Medelhavsklimat, vilket innebär varma somrar med mycket sol och regniga, milda vintrar. Under högsommaren som infaller i juli och augusti kan temperaturen komma upp i hela 45 grader och ha högluftfuktighet.

I Alanya är turkiska modersmålet men på många ställen pratas engelska och på flera restauranger finns menyer översatta till flera olika språk. Det största minoritetsspråket som talas i Turkiet är kurdiska. Landets största religion är islam och är den som utövas mest.

Förutom de långa sandstränderna, vilka en del är hela två kilometer långa, så erbjuder staden både nöje och shopping. Det finns även en sevärd fästning från medeltiden som kan stoltsera med 150 torn och en ringmur som mäter sju kilometer i omkrets.

Staden som erbjuder Turkiets bästa nattliv har många restauranger, caféer och nattklubbar att välja mellan. Det turkiska köket är smakrikt och rekommenderas starkt. En utsökt måltid går att hitta till exempel på någon av de många smågator och gränder som staden är uppbyggd av eller nedanför den mäktiga borgen..

Mat

I Alanya kan man besöka turkiska-marknader ”bazar” på flera platser och olika dagar i veckan,  och där kan man handla färsk frukt och grönsaker mm.

Turkiet har en fantastik mat och det sägs att Turkiet har det tredje bästa köket i världen. Det är ett måste att besöka några av Alanyas många restauranger, caféer och andra matställen där du kan prova det turkiska köket och alla dess specialiteter.

I Alanya hittar ni restauranger överallt. Att hitta en bra restaurang  är inte svårt De flesta restauranger serverar mycket bra och god mat, priserna varierar beroende på i vilket område ni besöker.

I området nära lägenheterna ligger finns det många olika restauranger att välja på som serverar turkiskmat, lokala restauranger och snabbmat (Burgerking, kebab). Det går att beställa hemkörning (utan extra kostnad) av mat till  lägenheterna från många av restaurangerna i området.

I Alanya centrum längsmed hela huvudgatan (Ataturk-gatan) finns det mängder av restauranger att välja mellan. Även nere vid marinan där de flesta nattklubbar ligger finns många bra restauranger.

Den goda maten som serveras

En måltid inleds ofta med de typiska ”meze”, smårätter. Till maten serveras ofta pide som är ett slags flata bröd. De vanligaste maträtterna består av lamm, grillat kött eller fisk. Man kryddar gärna och mycket, och de vanligaste kryddorna är chili, spiskummin och färska örter. Man använder sig gärna av fetaost och yoghurt i det turkiska köket.

Några av de mest kända maträtterna i Turkiet är köfte (turkiska köttbullar) och kebab som finns i mängder av varianter. Kebaben i Turkiet kan bestå av strimlat kött av oxe, lamm eller kyckling och man kan få den serverad på en mängd olika sätt och med en mängd olika tillbehör. Döner kebab är den som mest liknar den kebab du kan få i Sverige.  Malt kött med en ganska stark kryddning är adana Kebab. Grillas på spett och tomat eller paprika serveras till. Vill du ha stora bitar av lamm-, ox- eller kycklingkött på spett tillsammans med paprika och ibland även tomat, så ska du ha shish kebab.

Baklava är en välkänd efterrätt i Turkiet. Det är filodeg fylld med nötter, honung, socker, kryddor och rosenolja.

I Turkiet dricker man gärna vatten till maten. Det dricks även en hel del lokalt producerat öl av olika sorter och även viner. Turkarna dricker också raki, ett anisbrännvin som påminner om den grekiska varianten ouzo.

Turkiskt kaffe liknar inte det kaffe som vi har hemma i Sverige, det är tjockare och dricks med kaffesumpen kvar i botten. Till sitt kaffe får man ett glas vatten bredvid. När det gäller te i Turkiet så är det två sorter som gäller, vanligt te och äppelte.

Sol och bad

På lägenhets området finns en stor underbar pool med en grundare del för barnen. Det finns solstolar och parasoller att låna.

Alanya har två långa fina stränder Östra stranden och Kleopatrastranden.

Lägenheterna ligger 600 meter till Östra stranden.

Östra stranden är fem kilometer lång och ligger på den östra delen av Alanya. Stranden är långgrund och vattnet här är betydligt lugnare än vid Kleopatrastranden,  det gör att Östra stranden passar bättre för barnfamiljer.

Det är enkelt att ta sig till Kleopatrastranden med lokalbuss. Närmaste busshållplats ligger 100 meter från lägenheterna vid Alanyum-köpcentrum.

Kleopatrastranden är den mest kända stranden i Alanya. Stranden är cirka två kilometer lång och  ligger på västsidan av halvön. Kleopatraviken som ligger mellan stranden och halvön där borgen ligger sägs att ha fått sitt namn efter den egyptiska drottningen Kleopatra då hon stannade här för att bada.

Vid Östra stranden och Kleopatrastranden finns det många restauranger och barer, vilket gör det lätt att få tag i något att äta eller dricka under dagen.

Det går att hyra både solstolar och parasoller.

För de som vill finns det möjlighet att prova vattensport som jetski, bananbåt och parasailing.

Shopping

Shopping är en speciell upplevelse i Alanya. Är man duktig på att pruta kan man göra riktiga fynd i Bazarområdena. Här finns exempelvis souvenirer, vattenpipor, mattor, samt kanske framförallt kläder. Det många köper är märkes kopior och har man tur kan det vara bra kvalité på dessa. Söker man originalmärken eller inhemska varor så gör man troligen bättre i att besöka riktiga butiker. Guldsmycken kan man hitta till bra pris och främst handlar man i 14 karat, men det finns också smycken i 18och 24 karat. Man kan fynda inhemska varor, men importerade varor ligger i ungefär samma prisklass som i Sverige. Butikerna har öppet till sent på kvällen.

Det finns framförallt tre köpcentrum som är värda ett besök:

*Lägenheterna ligger bara ett stenkast till Alanyum-köpcentrum. Alanyum är ett modernt köpcentrum där du kan shoppa och titta i butikerna i lugn och ro i sval miljö. Köpcentrumet är 3-våningar högt  och är den största av sitt slag i Alanya med mängder av butiker. Här kan man hitta allt från matvaror, elektronik, restauranger, café och kläder till böcker, leksaker, apoteksvaror, spelhall samt biograf.

*KIPA: Gigantisk matvarubutik med mindre elektronikavdelning (påminner om ICA MAXI/COOP EXTRA).

*MERO: En grossistbutik som tidigare enbart var tillgänglig för återförsäljare. Numer kan du som privatperson även handla här och priserna är väldigt bra men räkna med stora förpackningar. Har lite blandat utbud med mycket matvaror men även inventarier och annat smått & gott.

Utflykter

Alanyas borg
Alanyas borg ligger 250 meter över havet. En promenad upp dit är väl värt besväret. Längs den fem kilometer långa vägen ligger flera små kafe’er och restauranger så man kan ta en paus om man så önskar.  Väl uppe belönas besökaren med en av stadens bästa utsikter och vill man se en vacker solnedgång är detta stället att vara på. Borgen är mycket gammal och tros ha byggts mellan år 1226 och 1232. Borgen har ungefär 7 kilometer mur runt sig och hela 150 stycken vakttorn. Dessa torn gjorde det nästan omöjligt för inkräktare att anfalla staden utan att bli upptäckta.

Röda tornet, Kizil Kule
Detta åttkantiga torn med en höjd av 33 m, byggdes 1226 på Sultan Keykubats order för att försvara hamnen och torrdockorna. Tornet är 5 våningar högt och man kan gå upp till toppen, varifrån man får en fin utsikt över Alanya. Om man tycker det är roligt kan man räkna trappstegen, de ska vara 85 stycken. På bottenvåningen finns det ett etnografiskt museum med historiska föremål från trakten.

Badbåt från Alanya

Dessa båtar avgår från hamnen och kan både bokas i förväg och på plats. Under en dagstur med badbåt brukar lunch och alkoholfria drycker ingå. På båten finns ett soldäck där man kan ligga och sola, men tröttnar man eller vill skydda sig från den starka solen går det även att sitta i skuggan under tak. När båten lämnar hamnen har man en otrolig översikt över Alanya. Med bergen i bakgrunden och det turkos vattnet nedanför kan man nästan tro att man hamnat mitt i ett vykort. Väl ute till havs stannar båten vid ett flertal vackra badvikar så att man kan hoppa i och svalka sig i det kristallklara vattnet. Har man tur kanske man även får se en sköldpadda eller en delfin.

Dim Cay Valley
Dim Cay är en floddal som ligger mindre än en halvtimmes bilresa från Alanya. Detta natursköna område är ett populärt utlfyktsmål för familjer och semesterfirare. Avnjut ett gott mål mat ombord på en av de flytande plattformar som finns på restaurangerna längs floden. Man kan beskåda vattenfall och forellodlingar längs floden och under sommarsäsongen går det också att bada.

Båttur på Manavgatfloden
Att ta en båttur på Manavgatfloden kan vara en skön upplevelse och något riktigt annorlunda. Man glider fram i sakta mak, i takt med vattnets rörelse. Längs stränderna kan man njuta av det vackra landskapet. Om man vill kan man sedan bada i floden, men vattnet är ganska kallt och många väljer att vänta tills de kommer till havet som faktiskt inte ligger långt därifrån. Vid flodmynningen kan man äta en god lunch och vila lite innan man sedan vänder tillbaka. Detta är en trevlig utflykt som man man gärna varvar med det lite mer hektiska nöjeslivet inne i Alanya.

Alanya Aquapark
Det här är ett härligt ställe för hela familjen. Här finns flera vattenrutschkanor och bassänger i olika storlekar. Om man vill ha lite mer action finns det större, längre rutschbanor, men även lite kortare varianter för de yngre besökarna. Är man riktigt modig ska man pröva på deras fritt fall, det går hemskt fort och är inte direkt för de räddhågade. Men man kan också ligga under ett parasoll och vila eller passa på att bättra på solbrännan. Andra aktiviteter inkluderar vattenrafting och bungyjumping. Det finns några mindre restauranger och kafe’er inom området med både mat och glass. Med andra ord kan man lätt tillbringa en hel dag här.

Hamam
Man brukar rekommendera att gå till en Hamam den första dagen på semestern. Detta är det turkiska badet, och man blir grundligt rengjord. Det finns olika Hamam i Alanya, och män och kvinnor har sina egna tider. Man kan betala för ett helt paket, vilket är det bästa. Först blir man helt renskrubbad, alla delar av kroppen får en rejäl genomgång så alla döda hudceller försvinner. Sedan är det skönt med ett bastubad och en massage av personalen. Man menar att allt detta lägger grunden för en bra solbränna, vilket är anledningen till att man bör gå hit första dagen. Det är också bra att inte gå direkt ut i solen utan vänta en dag, eftersom huden blir lite känslig.

Forsränning
Om man känner sig modig kan forsränning vara ett alternativ. Man kan utgå från olika ställen runt Alanya, till exempel i Köprülü Kanyons nationalpark. Man kan boka en utflykt som också brukar inkludera lunch. Vanligtvis är man mellan 10-12 personer i en flotte, tillsammans med mycket erfaren guider. Man behöver inte kunna simma eftersom alla har hjälm och flytväst på sig. Faktum är att hela familjen kan ha kul här. Det tar cirka två timmar att ta sig ner för forsen, och man får en riktig adrenalinkick.

Jeppsafari

En härligt fartfylld dag i vackra omgivningar. Färden går i öppen jeep ”off road” längs grusvägarna i Taurusbergen. Vägarna är krokiga med smala vägar genom täta pinjeskogar. Den enda trafiken du kommer att märka av på dessa hemliga vägar är får och lokalinvånare. Sedan ett stopp för lunch och en simtur i Dimcayi-floden.

Pamukkale
Gör en två dagars bussutflykt till Pamukkale, eller bomullsfästningen som det också kallas. Cirka 35 mil från Alanya. Här strömmar det kalkrikt vatten upp från jorden och med tiden har det bildats stora terasser som är fyllda med vatten. Helt fantastiskt och ett måste när man är i Alanya. Sedan 1990 är det klassat som ett naturreservat, och det finns också på listan av UNESCO världsarv tillsammans med den närliggande antika staden Hierapolis. Tack vare det stora antal besökare har Pamukkale blivit lite skadat. Därför kan man inte längre bada i bassängerna, men det finns bra termalbad i närheten. Vattnet har länge ansetts som helande för olika hudsjukdomar.

Nattliv

Alanya sover aldrig, det finns alltid klubbar och barer som är öppna till sent på natten. Här i Alanya hittar man många barer och diskotek, klubbarna i Alanya är i toppklass som spelar all sorts musik. Så du har ett stort utbud att välja mellan, dessa klubbar finns framför allt i hamnområdet.

Hamnen i Alanya som även kallas för Marina är en samlingsplats för alla barer och nattklubbar, man kan inte missa den höga musiken och alla blinkande skyltar från klubbar.

Några förslag på olika barer och klubbar I Alanya :

Crazy Horse är ett diskotek utanför centrum som håller öppet väldigt länge. Man kan lätt ta bussen dit.

Bistro Bellman är en av Alanyas populäraste och äldsta barer och diskotek som hittas I hamnen.

Teasers är den första riktiga skandinaviska nattklubben i Alanyas centrum. Klubben har tre våningar och de lovar en fest som man sent kommer att glömma. Teasers anordnar events med olika tema varje vecka.

James Dean är också populär och ligger i hamnen.

Havana Club är en diskotek som har 3 våningar med bra musik i alla tre våningar och på tredje våning har man en bra utsikt över Alanya.

Robin Hood är också en av de stora nattklubbar i Alanya som ligger i hamnen.

Auditorium Ligger några kilometer från Alanyas centrum, och är en stor diskotek för att ta sig dit kan man ta gratis bussar som går från hamnen, men för att komma tillbaka till Alanya måste du själv skaffa transport.